Τρόποι παρασκευής βοτάνων


ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΟΤΑΝΩΝ

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθουμε για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, είναι πώς να τις αξιοποιούμε. Παρακάτω θα δούμε τους τρόπους παρασκευής ώστε να λαμβάνουμε  τις ιδιότητες  που περιμένουμε. Συνήθως βράζουμε 3 κουταλιές σε 2 φλιτζάνια νερό. Τα σουρώνουμε και πρέπει να το πιούμε με δόσεις μέσα σε 12 ώρες ώστε να μη χάσουν τις θεραπευτικές τους δυνάμεις.

Αλοιφή:  Χρησιμοποιείται μόνο για εξωτερική χρήση. Γενικά η αλοιφή γίνεται με πρώτη ύλη το έγχυμα, το αφέψημα, το χυμό, τη σκόνη του βοτάνου, που τα δουλεύουμε με κερί ή βούτυρο ή και με αλεύρι, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και τα διατηρούμε σε βάζο.

Αφέψημα: Συνήθως βράζουμε σκληρά τμήματα του φυτού (ρίζες, φλούδες, κοτσάνια). Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε σε νερό. Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται 5 λεπτά βράσιμο. Αν είναι από σκληρό μέρος του φυτού πρέπει να τα βράζουμε 15-20 λεπτά ώστε να μας δώσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Έγχυμα: Είναι η καλύτερη μέθοδος για να πάρουμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το θεραπευτικό μέρος του βοτάνου. Το αφήνουμε για 10-20 λεπτά, το φιλτράρουμε και το πίνουμε (δεν διατηρείται). Οι συνηθισμένες αναλογίες είναι 1 έως 3 κουταλάκια για κάθε φλιτζάνι.

Βάμμα: Χρησιμοποιούμε ως διαλυτικό στοιχείο το οινόπνευμα, που διαλύει τα συστατικά χωρίς θέρμανση ή βρασμό. Διατηρείται σε γυάλινο, καλά κλεισμένο δοχείο, μακριά από ζέστη, φως και αέρα. Φτιάχνεται σε αναλογία 5 μέρη λευκού οινοπνεύματος 70 βαθμών για κάθε μέρος φυτού αλεσμένου. Μουλιάζουν για 5 έως 15 μέρες, αναταράζοντας συχνά το δοχείο. Έπειτα το φιλτράρουμε και το μεταφέρουμε σε άλλο δοχείο όπου μπορούμε να το διατηρήσουμε αρκετό καιρό.

Γαργάρες: για ερεθισμούς στο στόμα, τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα ως έγχυμα ή αφέψημα. Δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστές για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εκχύλισμα: Γίνεται όταν εξατμισθεί ένα μέρος διαλύματος των συστατικών. Αφού βάλουμε τα βότανα να μουλιάσουν σε νερό ή οινόπνευμα, τα συμπυκνώνουμε με εξάτμιση. Τα φυλάμε σε γυάλινο μπουκάλι και όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι νερό.

Έμβρεγμα: Είναι το διάλυμα των συστατικών που παίρνουμε μουσκεύοντας ένα φυτό από μια μέρα σε νερό έως δεκαπέντε μέρες σε οινόπνευμα. Μερικά σκληρά μέρη των βοτάνων είναι καλύτερο να τα μουλιάζουμε πρώτα και ύστερα να τα βράζουμε. Αλλά δεν μουλιάζουμε κανένα βότανο στο νερό πάνω από 12 ώρες για να μην αναπτυχτούν βακτηρίδια.

Καταπλάσματα: Για εξωτερική χρήση, κατευθείαν πάνω στο δέρμα, όπου τα δένουμε με ένα ύφασμα για μερικά λεπτά. Αν το βότανο έχει ερεθιστική δράση (πχ σπόροι σιναπιού) πρέπει να το απλώνουμε σε βαμβακερό ύφασμα ελαφρά δεμένο για να ελαττώσουμε τη δράση του. Σημαντικό είναι να ξέρουμε και τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το κατάπλασμα, γιατί στους 50 βαθμούς χάνονται οι περισσότερες αντιφλογιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες των φυτών.

Κομπρέσες:  Για να κάνουμε κομπρέσα βουτάμε ένα κομμάτι ύφασμα ή βαμβάκι σε έγχυμα, αφέψημα, βάμμα αραιωμένο και το ακουμπάμε στο μέρος που θέλουμε για 5 μέχρι 15 λεπτά ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Μπάνια, ποδόλουτρο, χειρόλουτρο, πλύσεις κόλπου, πλύσεις ματιών : Αποτελεσματικά μέσα θεραπευτικής αγωγής, γιατί επιτρέπουν στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και βοτάνων να έχουν άμεση επαφή με το πονεμένο μέρος.

Σιρόπι: Το φτιάχνουμε προσθέτοντας εκχύλισμα του φαρμακευτικού φυτού ή βοτάνου που μας ενδιαφέρει σε ένα σιρόπι από λιωμένη ζάχαρη σε διπλάσια ποσότητα ζεστού νερού. Για παράδειγμα σε 100ml νερού θα λιώσουμε 200 γραμμάρια ζάχαρης.

Σκόνη: Ξεραίνουμε το βότανο στη σκιά και μετά το κάνουμε σκόνη. Τη φυλάμε σε γυάλινο δοχείο σκούρου χρώματος, καλά κλεισμένο και όταν τη χρησιμοποιούμε σε αφέψημα ή έγχυμα δεν χρειάζεται να το φιλτράρουμε.

Χυμοί: Μπορούμε να παίρνουμε χυμούς από μερικά φρέσκα βότανα και φυτά. Ένα κουταλάκι του γλυκού με χυμό βότανο είναι συνήθως αρκετό.




Η Xαρμονή διατηρεί κάθε επιφύλαξη για την δράση των βοτάνων και την χρήση τους . Αναγράφουμε μόνο όσα αναφέρονται σε σχετικές βιβλιογραφίες. Θεωρούμε απαραίτητο πριν την χρήση οιουδήποτε βοτάνου να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό .